Dashcams

Een Dashcam of Dashboardcamera is een camera die achter de voorruit van de auto geplaatst wordt en alle gebeurtenissen voor de auto filmt. Een dashcam kan helpen om bewijs aan te voeren voor de verzekering. In Rusland wordt het verplicht door de verzekeringsmaatschappijen om een dashcam te gebruiken, aangezien daar veel fraude voorkomt in het verkeer. Volgens de Russische Nationaal Product Association worden dashcams beschouwd als product van het jaar 2013. Binnen Rusland wordt door grote verzekeringsmaatschappijen voldoende, duidelijk en begrijpelijk video materiaal geclassificeerd als onmiskenbaar bewijs. In Nederland kan dit ook helpen bij schuldvraag of verdere schadeafwikkeling.

Dashcams zijn er in alle soorten en maten, er zijn ook dashcams verkrijgbaar die voorzien zijn van twee camera’s die dan zowel vóór als achter of in de auto kunnen filmen. Sommige camera’s zijn zelfs zo in te stellen dat deze aangaan bij detectie van schokken bij stilstand, zodat u de auto zou kunnen zien die bij u parkeerschade veroorzaakt. In Engeland worden nieuwe huurauto’s er standaard mee uitgerust.

Dashcams in België en Nederland legaal
Het filmen met een dashcam in Belgie en Nederland is legaal en valt onder de vrije nieuwsgaring. Bij publicatie van een video, opgenomen met een dashcam, is het wel zaak dat personen in de video onherkenbaar worden gemaakt of dient duidelijk te worden gemaakt waarom de herkenbaarheid belangrijker is dan de privacy.